Länkar för dig som är ny i Sverige

Här finns användbara länkar för dig som vill öva svenska, och för dig som är ny i Sverige.

Böcker att läsa och lyssna på

Appen Biblio - e-böcker och e-ljudböcker, logga in med ditt bibliotekskort.

Världens bibliotek - e-böcker och e-ljudböcker på många olika språk.

International children's digital library - barnböcker från hela världen, på många olika språk.

Afrikanska berättelser - afrikanska berättelser översatta till olika språk. Man kan lyssna på och läsa berättelserna.

World Stories -  traditionella och nyare berättelser för barn och unga från hela världen, på 21 olika språk.

Unite for Literacy - enkla bilderböcker med engelsk text, som man kan få upplästa på många olika språk.

Program och teater

Folksagor i världen - program från UR

Teater på arabiska - från Arabiska teatern

Språkresan - en poddserie om personer som lärt sig svenska som andraspråk

Barns språkutveckling

Hitta språket - Kodknäckarna - filmer om små barns språkutveckling.

Gemensam bokläsning - en metod som är bra för alla barn, men särskilt bra för barn med försenad tal- och språkutveckling.

Träna svenska med gratisprogram

Hej svenska - ett interaktivt stöd för svenskinlärning.

Lexin - här hittar du lexikon på femton minoritetsspråk.

Lexin bildteman - ordlista med bilder. Det går att lyssna på hur orden ska uttalas, på flera olika språk.

Övningsmästaren - övningar i svenska på olika nivåer och i flera andra ämnen.

Swedish for all - för dig som är nyanländ eller asylsökande och vill träna svenska.

Studera svenska på Internet - hjälp för att hitta webbsidor där du kan studera och träna svenska.

Learning Swedish - a free online course in Swedish for beginners.

Tips på appar

Språkkraft Läscoach och SVT språkplay är gratisappar till mobiltelefon som hjälper dig att lära dig svenska.

Jobba och bo i Sverige

Informationsverige - samlad information om det svenska samhälle, på flera olika språk.

Jobskills - skriv ditt cv på arabiska, engelska, farsi, somaliska eller tigrinska och det översätts automatiskt till svenska.

Nyheter och tidningar

Radio Sweden på lätt svenska - Sveriges Radios nyhetsprogram för dig som är ny i Sverige. Här publiceras även nyheter om Sverige på arabiska, engelska, kurdiska, farsi/dari, och somaliska.

SVT Nyheter på lätt svenska - nyheter på lätt svenska från Sveriges Television. Finns också på arabiska och med engelsk textning.

PressReader - En databas med över 5 000 tidningar och tidskrifter från fler än 100 länder. För att använda PressReader behöver du ett bibliotekskort. PressReader finns även som app.